De Grana Padano Riserva AOP heeft na 20 maanden rijpen een heel uitgesproken karakter. Hij kan perfect geserveerd worden bij het aperitief, op voorwaarde dat daar uiteraard de juiste drank bij staat: de Malheur Brut Reserve. Die twee vormen een speels, fris en dartel koppel, ondanks de hoge alcoholgraad van het bier.
Giovanni Ferrari
- SOORT & FAMILIE : harde kaas
- MELK : koe
- KORST : eetbaar
- GEPRODUCEERD IN : Italië, ten noorden van de Po
- SMAAK : neem rustig de tijd om deze kaas zijn aroma’s te laten vrijgeven en laat u verrassen door zijn zachte geur van ananas. Wanneer de broze kaas in de mond geleidelijk aan verbrokkelt, zult u deze fruitige en delicate aroma’s ook proeven, vergezeld van een heerlijke toets van gekarameliseerde warme melk, een vleugje kaasachtige sulfide en een pittige toets.
> Kom meer te weten over onze kazen
De familiale kaasmakerij Giovanni Ferrari werd opgericht in 1823 in het hart van Lombardije. In de loop der jaren ontwikkelde en verwierf het bedrijf een rijke expertise op het gebied van Italiaanse harde kazen. De kaasmakers slaagden erin om de beste traditionele technieken tot in de perfectie te combineren met innovatieve concepten en zo te komen tot excellente producten.
Wellicht omdat de Parmigiano Reggiano AOP* en de Grana Padano AOP* twee Italiaanse kazen zijn die qua uiterlijk en voedingswaarde heel dicht bij elkaar liggen, worden zij vaak ten onrechte met elkaar verward. Er zijn wel degelijk meerdere onderscheidende factoren die aangeven dat het om twee unieke producten gaat. Om er maar enkele te noemen: de regio waarin ze geproduceerd worden, de voeding van de koeien (die een belangrijke rol speelt in het palet aan smaken van de kaas) en de wettelijk vastgelegde rijpingstijd (minimum 9 maanden voor een wiel Grana Padano AOP tegenover 12 voor de Parmigiano Reggiano AOP).
Om een kwalitatief superieure kaas te verkrijgen, laat Giovanni Ferrari zijn Grana Padano-wielen rijpen gedurende 20 maanden. Zo verwerven ze hun aromatische en delicate smaak in een solide textuur. Dit procédé laat bovendien toe om het label ‘Riserva’ te gebruiken na een geslaagde tweede controle die de deskundigen van het consortium van Grana Padano AOP komen uitvoeren aan het einde van de rijpingsperiode van 20 maanden.
Een stukje Grana Padano AOP Riserva past perfect bij het aperitief, in combinatie met een uitstekende Malheur Brut Reserve. Gezondheid!
*AOP: Beschermde Oorsprongsbenaming (Appellation d’Origine Protégée)
Malheur Brut Reserve
- BROUWERIJ : De Landtsheer, Buggenhout
- FLES : 75 cl met kurken stop en draadkorfje
- ALCOHOLGEHALTE : 11%
- UITZICHT : bleekblond en fijn parelend, als een echte champagne. Dik, wit schuim.
- AROMA : pure hopbloemen, gecombineerd met de fruitige geur van groene appelen die dit sterk alcoholisch bier fris doen overkomen
- SMAAK EN AFDRONK : een droge, aangenaam bittere smaak, vergezeld van een tikkeltje zoet van de alcohol. Zeer droge, lange afdronk die de heerlijke bitterheid tegen het gehemelte aanvult.
> Kom meer te weten over onze bieren
Malheur Brut Reserve, gebrouwen in Buggenhout, is het eerste bier ter wereld dat gezegend werd met de typering ‘Bière Brut’. De term werd uitgevonden door Michael Jackson zaliger, die er een apart hoofdstuk aan wijdde in zijn boek ‘De Grote Belgische bieren’.
Het basisbier is een zware blonde van 10 graden, die men verder laat gisten volgens de traditionele methode, destijds ontwikkeld door niemand minder dan Dom Pérignon. Bij dit proces, waarbij de gisting plaatsvindt in de fles, wordt gebruik gemaakt van een kleine generator en worden de flessen regelmatig gekeerd (remuage). Aan het einde van het proces wordt de prop gist die zich in de hals heeft verzameld, zorgvuldig verwijderd (dégorgement). Het resultaat is een heel verfijnd, gortdroog bier, dat rijkelijk parelt als een champagne. Het is een hele uitdaging om bij deze parel een passende kaas te vinden.