90 jaar kaasmakerij Passendale
De verhalen achter de kazen Al 90 jaar rollen er kazen met karakter uit de West-Vlaamse kaasmakerij van Passendale. Wat hebben de kaasmakers zelf te vertellen over die 90 jaar ‘passie van bij ons’? Marnik, John en Bart, samen goed voor 109 jaar kaaservaring, delen hun mooiste herinneringen. In 1932 start de familie Donck met
Kaas zonder lactose? Natuurlijk en zo lekker!
Lactose, wat is dat eigenlijk? Lactose is melksuiker. Het wordt verteerd in onze spijsverteringsstelsel met behulp van een enzym: lactase. Maak je te weinig lactase aan om de ingenomen lactose te kunnen verteren, dan gaat de lactose gisten in je dikke darm waardoor er hinderlijke spijsverteringsklachten optreden. Dit wordt lactose-intolerantie genoemd. Het treft 10 tot
Kaasmaken: de geheimen van Hans
Hoe maak je kaas? Om deze vraag te beantwoorden, trokken we naar Passendale waar meester-kaasmaker Hans ons enkele van zijn geheimen vertelde. Kaasmaken. Lijkt simpel als we het proeven op ons bord en op ons brood. Maar in feite is niets minder waar. Wist je dat het eeuwen en vele mislukte pogingen kostte om de
Passendale BIO, Lekker bio, lekker lokaal
Lekker bio, lekker lokaal Het respect voor de omgeving, het welzijn van de dieren en de gezondheid van de consument staat bij kaasmakerij Passendale sinds mensenheugenis centraal. De kaasmakerij kiest er dan ook voor om haar kazen op een duurzame en authentieke manier te maken volgens het originele recept. Het kaasmaken begint bij de melk.
Ontdek onze uitzonderlijke tentoonstelling over 85 jaar Kaasmakerij Passendale.
Vrijdag 30 juni opent een opmerkelijke tentoonstelling over 85 jaar Kaasmakerij Passendale zijn deuren. Ontdek onuitgegeven foto’s, een cinema uit vervlogen tijden en authentieke voorwerpen uit ons lokale kaasverleden. De expo brengt de rijke geschiedenis van “De Oude Kaasmakerij” en van Passendale, een 100 % Belgisch product, helemaal terug tot leven. Tijdens workshops laten chef-koks
De saga van Caprice
50 jaar liefde en culinair genot De jaren : 50 – 60 – 70 – 80 – 90 – 2000 De jaren 50 Het ontstaan van een passie voor kaas! Caprice des Dieux ziet het levenslicht in dit veelbelovende decennium. De Trente Glorieuses (de 30 welvarende jaren na de Tweede Wereldoorlog) gaan hand in hand
De Passendale kaasmakerij
1932: De familie Donck uit Passendale begint met de artisanale productie van kazen. De vraag wordt al snel zo groot dat alle melkproducenten uit de streek worden opgetrommeld om mee te helpen. Na de oorlog blijft het succes verder groeien en naast kaas wordt er ook melk, boter en yoghurt vervaardigd. De werkplaats wordt al
Grana padano en Parmigiano reggiano (parmezaan)
Er bestaat gegronde verwarring tussen grana padano en parmigiano reggiano. Beide bezitten namelijk een gemeenschappelijk erfgoed. In hun land van herkomst behoren ze beide tot de ”grana” familie (”graan” in het Italiaans, verwijst naar de korrelige structuur van de kaas). Bovendien is de productiemethode vergelijkbaar en behoren ze tot gebakken en geperste kazen vervaardigd op