Cheesecake met St. Môret, speculaasbodem en karameltopping
Dit is cheesecake. Liefhebbers tellen geen caloriën! Op een ernstiger noot: de voedingswaarde is één ding, de grootte van de portie nog iets anders. Calorierijke voeding heeft ook meer smaak. Een kleine portie van dit dessert geeft alle voldoening zonder dat het op de maag blijft liggen.
Voor de cheesecakebodem
Mix de speculaas met de boter met behulp van een keukenrobot of blender. Verdeel deze massa in een egale laag over de bodem van een ingevette springvorm van 18-20 cm diameter. Druk goed aan tot een compacte bodem. Zet in de koelkast en verwarm de oven voor bij 160° C (th. 5-6).
Voor de cheesecake met St. Môret
Klop de 2 eieren met de suiker tot de massa in volume verdubbeld is. Meng er de St. Môret kaas onder en klop nog even verder tot een homogene massa. Voeg de bloem en het vanille-extract toe. Giet deze mengeling in de springvorm en schuif de vorm in de voorverwarmde oven gedurende ca. 30 min.
Voor de karamel
Maak ondertussen de karamel. Doe de suiker in een steelpan en zet deze op middelhoog vuur. Voeg de honing toe zodra de suiker een mahoniekleur krijgt. Roer goed door en voeg vervolgens beetje bij beetje de slagroom toe. Roer nogmaals door voordat je de pan van het vuur haalt. Meng de boter door de karamel en laat afkoelen. Eventueel kun je nog een snuifje zout toevoegen, dat geeft de karamel nog meer smaak.
Serveren
Haal de cheesecake uit de oven, laat afkoelen op een rooster en zet hem daarna in de koelkast tot gebruik. Verdeel vlak voordat je de cheesecake gaat serveren de (lauwwarme) karamel erover.
Apports nutritionnels
Valeurs nutritionnelles | Pour 100 g |
---|---|
Energie | 1549 kJ |
Energie | 370 kcal |
Vetten | 23.1 g |
Verzadigde vetzuren | 14 g |
Koolhydraten | 35.4 g |
Suikers | 26.9 g |
Voedingsvezels | 0.4 g |
Eiwitten | 4.9 g |
Zout | 0.6 g |