St Môret is een romige maar pittige smeerkaas. Hij smaakt heel fris en is als het ware gemaakt om genuttigd te worden bij een frisse oude geuze, als geslaagd aperitief. In het Pajottenland is het trouwens een gekend gebruik om geuze te drinken bij een boterham met verse kaas waar radijsjes en bieslook aan worden toegevoegd. Un mariage de fraîcheur!
St Môret
- SOORT & FAMILIE : kaasspecialiteit
- MELK : koe
- GEPRODUCEERD IN : Frankrijk, Dordogne
- SMAAK : een zacht zurige, frisse melksmaak verrast u bij het proeven van deze natuurlijke smeerkaas. Even later ontdekt u zijn subtiel gezouten aard die aanleunt bij smaakvolle toetsen van gekookte melk en gedroogde vruchten.
> Kom meer te weten over onze kazen
St Môret is een natuurlijke kaasspecialiteit uit de Dordogne in Frankrijk. Zijn recept bleef sedert 1980 ongewijzigd: melk, room en een snufje zout. Om een kaas van onberispelijke kwaliteit te kunnen garanderen, wordt de benodigde melk om de twee dagen opgehaald bij boerderijen binnen een straal van 80 km rond de kaasmakerij.
St Môret smeedde zijn imago van authentiek, eenvoudig en smaakvol product in een typisch universum: de iconische bestelwagen, de sympathieke jongedame en het beroemde sneetje brood, gedeeld en geproefd tussen de marktkramen.
Deze kaasspecialiteit laat u ten volle genieten van een pure en frisse smaaksensatie; zo eenvoudig, zo zacht. Daarom verzamelt St Môret de dorpelingen rond momenten van verfrissend gastronomisch genieten.
Deze delicatesse laat zich dankzij zijn gladde textuur moeiteloos smeren op de boterham, een sandwich of een toast. St Môret wordt algemeen gewaardeerd voor zijn finesse en wordt puur gegeten of met wat lente-uitjes en radijsjes. Een heerlijke versnapering! St Môret combineert heerlijk met Geuze Mariage Parfait.
Mariage Parfait
- BROUWERIJ : Boon, Lembeek
- FLES : 37,5 cl fles met champagnekurk en draadkorfje
- ALCOHOLGEHALTE : 8%
- UITZICHT : geel met lichte ambertint, bekroond met een mooie schuimkraag.
- AROMA : zeer fris, meer kruidig dan fruitig met waarneembare toetsen van munt, peper, vanille, ceder- en sandelhout
- SMAAK EN AFDRONK : zeer intense en vooral complexe smaak, waar in de oude lambiek overheerst. Ook hout, vanille en karamel komen voor. Zeer evenwichtig met een lange, droge en intense afdronk.
> Kom meer te weten over onze bieren
Lambiek- en geuzebrouwer Frank Boon uit Lembeek bij Halle is momenteel de belangrijkste producent van oude geuzebieren in België. Oude geuze is een mix van jonge en oude lambiek, waarvan de gemiddelde leeftijd één jaar is. Dit bier van spontane gisting rijpt verder in de fles en kan tot dertig jaar worden bewaard.
Het unieke aan Boon is dat hij over de meest uitgebreide collectie foeders beschikt. Dat zijn enorme houten vaten waarin hij naar hartelust mengelingen kan maken. Hieruit ontstaan de beste geuzebieren met één gezamenlijk kenmerk: ze zijn ‘mals’, niet scherp of azijnzuurachtig, maar lekker zacht met toch dat vleugje appelzuur.
De Mariage Parfait is zonder meer het beste bier van de brouwerij. Deze mengeling op basis van hoofdzakelijk vijf jaar oude lambiek, is behoorlijk zwaarder dan een gewone geuze. Het is daardoor een echt degustatiebier dat bijzonder goed past bij haast iedere kaas.