Vernieuw! Maak je kaasdegustaties lichter en geef ze dat tikkeltje meer.
Kaas wordt meestal geserveerd met wijn of bier. Maar ook thee, het meest gedronken drankje ter wereld, blaast kaasdegustaties nieuw leven in!
Thee bij kaas?
Ja, dat heb je goed gelezen! Lijken kaas en thee je uit twee compleet verschillende werelden te komen? Je brengt kaas misschien eerder onder in het hartige register, de maaltijdsfeer, onmisbaar en consistent. Thee zie je waarschijnlijk meer als een extraatje, een nagerecht, een zoete lekkernij…
Hun raakvlakken
Kaas en thee zijn eeuwenoude producten. Ze hebben beide, in hun oorspronkelijke cultuur, een grote symbolische kracht. Ze zijn vruchten van de aarde en het werk van de mens. Ze bevatten unieke ingrediënten, zoals melk en bladeren van Camellia Sinensis. Ze dragen de aroma’s van de streek, van het seizoen en van het procedé dat ze transformeerde en ze hun rijke veelzijdigheid gaf.
Bijzonderheden van thee
De geoogste bladeren van de theestruik (Camellia Sinensis) kunnen volgens zes procedés worden verwerkt en zo gestalte geven aan zes theevariëteiten. In China geeft men ze de naam van de zes kleuren van thee: wit, groen, geel, blauwgroen, rood (die wij hier zwart noemen) en zwart. De “kleur” van de thee hangt af van het procedé waarmee de vers geplukte bladeren worden verwerkt.
De Chinezen delen hun talloze theesoorten in volgens kleur. Dit is dus de basis van de Chinese theeterminologie. De theestruik heeft een groot vermogen tot hybridisatie. En dit verklaart zijn grote verscheidenheid aan cru’s: in China alleen al worden meer dan 6000 variëteiten van theestruiken geteeld (wereldwijd zijn er ongeveer 5000 wijnstokvariëteiten). Die botanische diversiteit, gekoppeld aan de vele procedés voor de verwerking van de bladeren van de theeboom, leidt tot een immense aromatische diversiteit van thee.
Thee kan op veel verschillende temperaturen worden bereid en geschonken. Dat kan koud of warm zijn. Thee is een drankje zonder natrium dat het zoutgehalte van kaas afzwakt. En zo wordt het ook dorstlessend. Dankzij een aminozuur in de bladeren is het ook een natuurlijke smaakversterker. Het is een drankje zonder calorieën en zonder alcohol.
Regels voor de bereiding van thee
De bereidingsinstructies staan meestal op de verpakking van de thee die je koopt. Het is belangrijk dat je die naleeft. Voor de bereiding van lekkere thee moet je immers enkele eenvoudige regels volgen.
Artikel geschreven in samenwerking met Carine Amery, theesommelier.