De Saint Albray is een heel romige kaas met een krachtige smaak. Het droge Martin’s IPA-bier snijdt daar mooi doorheen. Beide smaken vloeien lekker in mekaar over zonder dat een van de twee gaat domineren. U proeft nog een beetje de karamelsmaak van het basisbier Martin’s Pale Ale, maar laat dat de harmonie juist nog mooier maken.
Saint Albray
- SOORT & FAMILIE : zachte kaas met gemengde korst
- MELK : koe
- KORST : eetbaar
- GEPRODUCEERD IN : Frankrijk, Atlantische Pyreneeën
- SMAAK : de zachte, smeltende textuur begeleidt zijn subtiel karakteristieke smaak, harmonieuze samenstelling van zacht aromatische tinten. We merken in de korst een lichte toets van kreupelhout en iets dierlijk, terwijl de kaas zich laat herkennen aan een vleugje van gekookte, boterachtige melk.
> Kom meer te weten over onze kazen
Saint Albray is een klassieker onder de Franse kazen. Hij zag het levenslicht in 1974 in Jurançon in de Pyreneeën.
Onder zijn originele rood-witte korst in de vorm van een bloem schuilt een zachte kaas met een subtiel karakteristieke smaak. Zijn typerende tweekleurige korst en zijn rijke aroma krijgt de Saint Albray dankzij de gelijktijdige werking van penseelschimmel (Penicillium) en de gisting van rode pigmenten. Dat proces weerspiegelt de expertise van zijn meester-kaasmakers.
Deze romige kaas met een delicaat onderscheidende en subtiele smaak, is de vrucht van puur vakmanschap. Hij verleidt jong en oud die ervan genieten om hem in alle eenvoud met vrienden of familie te delen.
Het vranke blond van de Martin’s IPA biedt een verleidelijk contrast met de zachtheid van Saint Albray.
Martin’s IPA (India Pale Ale)
- BROUWERIJ : Brouwerij Palm, Steenhuffel, in opdracht van Anthony Martin
- FLES : 75 cl, met kurken stop en 33 cl, met kroonkurk
- ALCOHOLGEHALTE : 7,5%
- UITZICHT : goudblonde kleur, mooi afgeboord met een fris wit, aan het glas klevend schuim.
- SMAAK EN AFDRONK : volmondig maar zeer uitgedroogd op het einde. Complex, maar ook lichtvoetig door de hop.
> Kom meer te weten over onze bieren
Iedereen kent wel Martin’s Pale Ale, het bier dat in 1909 door de Britse familie Martin in België werd geïntroduceerd. Aanvankelijk werd het ingevoerd, maar sedert lange tijd wordt het in opdracht van de familie gebrouwen in de Brouwerij Palm.
Omwille van het gebruikte brouwproces, de zogenaamde ‘dry hopping’, was het bier altijd al aan de hoppige kant. Hierbij worden er, na het koken, nog extra hopbellen toegevoegd tijdens de lagering van het bier.
Sedert enkele jaren bestaat er een variant met een nog meer uitgesproken hopsmaak: de Martin’s IPA, waarbij IPA staat voor ‘India Pale Ale’, wat verwijst naar het bier dat destijds vanuit Engeland naar de Britse troepen overzee werd gestuurd. Om het bier vers te houden tijdens de lange overtocht werd er extra hop aan toegevoegd. Zo waren de soldaten er zeker van dat ze een goed geconserveerde pint kregen opgediend. Hop heeft naast zijn typische, bittere smaakeigenschappen namelijk ook bewarende kwaliteiten.