Sint-Jacobsnoten en asperges gegrild met vanilleolie en Grana Padano Giovanni Ferrari
Giet de olie in een glazen fles, voeg de gespleten en geschraapte vanillepeul toe. Sluit af en laat (bij voorkeur een week) rusten op een donkere en koele plaats (de kelder bvb.).
Neem de Sint-Jacobsnoten 30 min op voorhand uit de koelkast.
Verwijder het harde, onderste gedeelte van de asperges en kook ze in ongeveer 5 min gaar in kokend water (ze moeten « al dente » blijven). Giet ze af, spoel ze onder koud water en halveer ze in de lengte.
Verwarm 2 eetlepels vanilleolie in een grote pan met antikleefbodem. Laat er de Sint-Jacobsnoten aan elke kant 1 min in bakken op hevig vuur. Kruid met peper en neem uit de pan.
Doe 2 eetlepels vanilleolie bij in de pan en bak er de asperges 1 min in aan, nog altijd op hevig vuur. Breng op smaak met peper en zout en voeg de Sint-Jacobsnoten toe. Laat nog 1 min opwarmen op middelhoog vuur en verdeel over warme borden.
Giet het citroensap in de pan, roer de bakresten los en lepel over de borden. Serveer meteen, bestrooid met Grana Padano vlokken en afgewerkt met de kervel.
Gebruik de rest van de vanilleolie voor het grillen van vis of in aardappelpuree.