I Love Cheese

Wist je dat

Kaas zonder lactose? Natuurlijk en zo lekker!

Kaas zonder lactose? Natuurlijk en zo lekker!

Kaasverhalen Kaas zonder lactose
Kaas zonder lactose? Natuurlijk en zo lekker!
Schrijver:
Savencia
Savencia

Lactose, wat is dat eigenlijk?

Lactose is melksuiker. Het wordt verteerd in onze spijsverteringsstelsel met behulp van een enzym: lactase. Maak je te weinig lactase aan om de ingenomen lactose te kunnen verteren, dan gaat de lactose gisten in je dikke darm waardoor er hinderlijke spijsverteringsklachten optreden. Dit wordt lactose-intolerantie genoemd. Het treft 10 tot 20 procent van de westerse bevolking, en mag niet worden verward met koemelkallergie.

Melksuikerintolerant zijn en toch genieten van melkproducten?

Lactose is aanwezig in melk en in veel zuivelproducten. Maar niet in allemaal! Afhankelijk van de soort bevatten sommige kazen weinig tot helemaal geen lactose. En da’s goed nieuws voor kaasfans.

Lactosevrije kaas? Hoe kan dat dan?

Zowat alle in de melk aanwezige lactose wordt bij het aftappen verwijderd en tijdens het stremmen en rijpen omgezet in melkzuur. Ook onze voorouders maakten al gebruik van dit natuurlijke proces. Terwijl verse kazen zoals St Môret of Carré Frais nog 2 tot 3 procent lactose bevatten, hebben zachte gerijpte kazen zoals Caprice des Dieux en Le Rustique, en harde kazen zoals Passendale, bijna geen lactosegehalte (minder dan 0,01g per 100g). De wet beschouwt ze dan ook als lactosevrij.

Alle kazen van de Passendale kaasmakerij zijn van nature lactosevrij.

Klopt! Wanneer je geniet van een lekker stukje Passendale, dan eet je zonder het te beseffen lactosevrije kaas! En dat is ook het geval voor onze adbijdkazen van Postel en de kazen Père Joseph, Damme, Echte Loo, Petrus, Rubens, Wynendale, Westhoek en Chavroux sneetjes. Geniet dus met volle teugen, en aarzel niet om te reageren of vragen te stellen!