Camembert is waarschijnlijk de meest gekopieerde kaas ter wereld, maar de beste camembert wordt nog altijd gemaakt op basis van verse melk van de beroemde Normandische koeien.
In 1975, in Condé-sur-Sarthe, produceert kaasmaker Jean Verrier de allereerste camembert ‘Le Rustique’. Hij baseerde zich daarvoor op de kennis en knowhow die in de regio Normandië aanwezig was. Zijn unieke recept en het geheim van de fabricatie blijven tot op de dag van vandaag een goed bewaard geheim.
Le Rustique wordt verpakt in een gebrandmerkt houten kistje met daarop de handtekening van Jean Verrier. Dat doosje is vandaag een van de symbolen van het merk, net zoals de beroemde rood-wittte vichy-ruit. Dat doekje kwam trouwens puur per toeval in de camembert-verpakkingen. De legende wil dat een papierhandelaar die verveeld zat met een overstock aan tafelkleden met die typische rood-witte ruit, het idee lanceerde om ze te gebruiken om de camembert op te presenteren.
In Le Rustique herkent u de volle aromatische rijkdom die van een camembert een goede camembert maakt: de geur van kreupelhout in zijn delicate korst, een vleugje dierlijk aroma en de rondheid van sulfiden in zijn smeuïge kern. Ook zijn toets van knoflook weet harten te veroveren en maakt deze kaas herkenbaar voor iedereen. Hoe langer u hem laat rijpen, hoe romiger zijn textuur zal worden. En des te langduriger zijn wat bittere ammoniaksmaak in de mond blijf hangen. Puur karakter!
Ieder jaar is er ook weer Le Rustique Printemps. Deze wordt gemaakt van de melk van koeien die in het voorjaar opnieuw de wei in mogen, na een groot deel van de winter op stal te hebben doorgebracht. Zij doen zich tegoed aan het frisse gras en de ontluikende veldbloemen, en geven daardoor een melk met een onvergelijkbare smaak. De kazen die hiervan gemaakt worden ontwikkelen een zachte textuur die smelt in de mond.
In combinatie met een frisse Duvel is Le Rustique een waar, karaktervol genot.
Duvel moeten we niet meer voorstellen. De stevige blonde uit Breendonk verovert zo stilaan de wereld. Overal wordt hij geprezen voor zijn droge, dorstlessende en smaakvolle karakter. Duvel is zowat het icoon van de Belgische speciaalbieren geworden, onvermijdelijk en verkrijgbaar in ieder café en restaurant van het land. Je moet het maar doen! De bekende Britse bierauteur Michael Jackson noemde dit bier ooit een ‘world classic’. Heel wat brouwers probeerden hem al te kopiëren. Tevergeefs, want Duvel is Duvel. Omwille van die beroemde ‘spritz’ op de tong? Omwille van zijn machtige glas? Of is het die bleke, verraderlijke kleur die aan pils doet denken? Wat het ook zij, een goed gekoelde Duvel smaakt naar meer. Eén ding is zeker; het totaalplaatje klopt: smaak, naam, uitzicht, glas … En niet te vergeten zijn aromatische bitterheid, afkomstig van de beste hop ter wereld, die uit Saaz in West-Bohemen, Tsjechië. Van deze Duvel hebben we het laatste nog niet gezien.