Passendale is een monument in het Belgische kaaslandschap. Deze op het eerste zicht eenvoudige boterhamkaas, mooi gerijpt en subtiel gezouten, heeft een heel bijzondere smaak en specifiek karakter. Dat vraagt om een speciaal bier met dezelfde eigenschappen. De frisse en fruitige Triple d’Anvers past naadloos in dat plaatje, dat ik zou omschrijven als een ‘teder huwelijk’.
Passendale
- SOORT & FAMILIE : halfharde kaas
- MELK : koe
- KORST : eetbaar
- GEPRODUCEERD IN : België, West-Vlaanderen
- SMAAK : een zeer zachte kaas die een veelheid van aromatische tonen en evenwicht omvat: beetje pittig melkzuur van echte boter, lichte verwijzing naar de fruitigheid van een emmentaler, een tikkeltje gebraden, met zwavelaroma’s en zelfs een vleugje paddestoel wanneer je zijn dunne korst mee degusteert.
> Kom meer te weten over onze kazen
De oorsprong van Passendale is nauw verbonden met de geschiedenis van de familie Donck-Spruytte. De Eerste Wereldoorlog, die hard toeslaat in West-Vlaanderen, dwingt de familie om hun boerderij in Passendale te verlaten en in ballingschap te gaan in Normandië. Hier leert Germaine Spruytte de specifieke technieken om hoogwaardige kaas te produceren. Bij haar terugkeer naar België in 1932, legt zij zich met hart en ziel toe op de productie van ambachtelijke kazen. Het wordt onmiddellijk een succes.
Toch duurt het nog tot 1978 vooraleer de uitzonderlijke knowhow van haar meester-kaasmakers leidt tot de geboorte van een nieuwe kaas in de typische vorm van een brood, de Passendale.
Ondanks het feit dat de productiefaciliteiten in de loop der jaren sterk zijn geëvolueerd, wist de Passendale-kaas zijn authentieke karakter volledig te bewaren. Het proces verloopt met respect voor de originele recepten en de traditionele productietechnieken, waaronder het op natuurlijke wijze traag laten uitlekken van de in een doek gewikkelde, opgehangen kaas. Om deze reden is trouwens iedere Passendale-bol uniek van vorm.
De zorgvuldige overdracht van kennis en knowhow over meerdere decennia staat garant voor de smaak en de kwaliteit van deze kaas. Hij heeft dan ook de naam van de kaasmakerij overgenomen en is er het uithangbord van geworden. De zachte en licht fruitige smaak van deze natuurlijke kaas zonder bewaarmiddelen bekoort de hele familie. Dankzij de luchtige textuur met die typische kleine gaatjes, is Passendale opvallend licht en luchtig. In de rijpingskelder laten de meester-kaasmakers de tijd zijn werk doen voor de vorming van die mooie, ivoorkleurige dunne korst.
Passendale vormt een heel mooi paar met de Triple d’Anvers.
Triple d’Anvers
- BROUWERIJ : Brasserie d’Achouffe (groep Duvel-Moortgat)
- FLES : 33 cl, met kroonkurk
- ALCOHOLGEHALTE : 8%
- UITZICHT : blond tot licht amberkleurig met een rijkelijk witte schuimkraag.
- AROMA : heel fruitig en fris
- SMAAK EN AFDRONK : een zachte tripel met een mooie balans tussen hopbitter en fruit. Frisse en sprankelende afdronk.
> Kom meer te weten over onze bieren
De Triple d’Anvers is een ode van de brouwer aan de stad van herkomst, Antwerpen. Volmondig, zoals een echte tripel, terwijl hij zich tegelijk zeer makkelijk laat drinken. De Triple d’Anvers is een bier van hoge gisting met een blonde, licht amberachtige kleur.
Zijn absolute pluspunten? Het fruitige aroma en het subtiele samenspel tussen bleke en gekarameliseerde mouten, zonder toegevoegde kruiden, met enkel het heerlijke samengaan van mout en hop. Een Triple d’Anvers neemt een zacht zoete aanloop in de mond, gevolgd door een mooie balans tussen het bittere van hop en een fruitig en fris, sprankelend karakter ten gevolge van zijn hergisting.
Dit bier kreeg zijn naam eerder toevallig. De voormalige eigenaars van de brouwerij, de broers Van den Bogaert, vroegen me op een blauwe maandag of ik geen naam wist voor hun nieuwe tripel. Omdat ik uitgerekend die ochtend een artikel over de fameuze Elixir d’Anvers gelezen had in de Gazet van Antwerpen, kwam de inspiratie als vanzelf. De broertjes vonden geen betere naam, dus het werd Triple d’Anvers. Een leuke anekdote uit het leven van een biersommelier.
Noot: sedert de overname van De Koninck door Duvel-Moortgat wordt de Triple d’Anvers gebrouwen in Achouffe, wegens zijn hergisting op de fles.