Petrus is weer zo’n mooi voorbeeld van een typische abdijkaas die roept om de pittige zuren van een oud bruin bier met een frisse toets. Petrus Oud Bruin vervult die rol met verve en zorgt voor de nodige verfrissing en het ‘zuiveren’ van het smaakpalet.
Petrus
- SOORT & FAMILIE : halfharde kaas
- MELK : koe
- KORST : niet eetbaar
- GEPRODUCEERD IN : België, West-Vlaanderen
- SMAAK : de textuur van deze kaas is heel aanwezig in de mond en heeft een onmiskenbare, boterachtige intensiteit. U kunt ook wat melk- en zwavelachtige toetsen en een vleugje bitterheid proeven.
> Kom meer te weten over onze kazen
Petrus is een abdijkaas die nog altijd wordt bereid volgens het recept van de monniken van de oude Augustijnerabdij ‘Sint Petrus’ in Loo. Deze natuurlijk gerijpte kaas is een authentiek regionaal product dat gemaakt wordt met uitsluitend Belgische melk.
De kaas laat zich makkelijk herkennen aan zijn ongecompliceerd, natuurlijk aroma en zijn volle smaak. Kortom, een crème van een kaas. Geen wonder dat men hem ‘Petrus’ doopte, naar de beminnelijke apostel die ons verwelkomt in het paradijs. Petrus met zijn grote sleutel siert dan ook niet voor niets het logo van deze innemende kaas.
Door zijn eenvoud en zachtheid is Petrus de ideale kaas voor bij het ontbijt. Maar ook later op de dag zorgt hij voor het nodige genot. Bij het aperitief bijvoorbeeld, samen met die andere Petrus: Oud Bruin! Of wat had u gedacht?
Petrus Oud Bruin
- BROUWERIJ : Bavik, Bavikhove
- FLES : 33 cl fles met kroonkurk
- ALCOHOLGEHALTE : 5,5%
- UITZICHT : eerder donkerbruin met een gebroken wit schuim dat kleeft aan het glas.
- AROMA : zacht zurig in de neus, vooral melkzuur, met een lichte houttoets
- SMAAK EN AFDRONK : de zure tonen en de bittere moutsmaak voeren de boventoon, maar maken geleidelijk plaats voor een zachte, wrang-bittere korte afdronk.
> Kom meer te weten over onze bieren
Petrus Oud Bruin is een van de oudste bieren van gemengde gisting uit Zuid-West-Vlaanderen. Het wordt geproduceerd bij Brouwerij Bavik uit Bavikhove, bij Harelbeke. De basis is een bruin bier, dat verzuurd wordt in grote eiken tonnen, waar vroeger Calvados in werd gerijpt. Tot slot wordt het gemengd met jong bier en op flessen getrokken.
De naam ‘Petrus’ verwijst naar een grote Franse kasteelwijn en, net zoals voor de Petrus-kaas, naar St.-Pieter die de sleutel van de hemelpoort beheert. De merknaam prijkt ook al sinds mensenheugenis op de voetbaltruitjes van SV Zulte Waregem, een brouwerijtraditie die wordt voortgezet door de familie De Brabandere. Vandaag leidt zoon Albert het familiebedrijf verder de 21ste eeuw in, een rol waarvoor hij kan terugvallen op de brede ervaring die hij opdeed bij o.a. Heineken.