Kip en prei gratin met Chaumes
Voedingsscore: C
Om gezond te blijven is het aangewezen eerder gevogelte dan rood vlees te eten. Dit recept op basis van kip en groenten zal je ongetwijfeld inspireren! Men kan de voedingswaarde van dit gerecht nog verhogen door meer groenten toe te voegen. Wist je dat prei een bepaald soort vezels, namelijk fructaan, bevat? Die bevorderen de groei van goede bacteriën in onze darmflora en dat heeft een gunstig effect op onze algehele gezondheid.
Voorbereiding
- Verhit de boter in een pan en voeg de prei toe. Kruid met peper en zout. Bak op een laag vuur, terwijl je af en toe roert, gedurende ca. 15 min.
- Snij de kip, terwijl de prei aan het garen is, en bestrijk met het mengsel van mosterd, worcestershiresaus, cayenne, tijm en zout. Laat de kip gedurende 10 min trekken, terwijl je de prei bakt.
- Haal de gebakken prei van het vuur en meng er room en kippenbouillon onder. Verdeel de preiringen in een gelijke laag op de bodem van een ovenschaal.
- Schik de kip op de preimengeling. Verwijder de korst van de Chaumes en snijd in plakjes. Leg die over de kip. De gratin kan tot aan deze stap op voorhand klaargemaakt worden en kan gedurende enkele uren in de koeling bewaard worden.
- Verwarm de oven voor op 180° C, wanneer je de gratin wil afbakken. Bak tot de kip volledig gaar is en de kaaskorst goudbruin is. Dit duurt ca. 1 uur. Dek de ovenschotel af met aluminiumfolie, wanneer de kaas te snel kleurt.
Apports nutritionnels
Valeurs nutritionnelles | Pour 100 g |
---|---|
Energie | 559 kJ |
Energie | 134 kcal |
Vetten | 6.9 g |
Verzadigde vetzuren | 4.2 g |
Koolhydraten | 2.6 g |
Suikers | 2.5 g |
Voedingsvezels | 0.8 g |
Eiwitten | 14.9 g |
Zout | 0.51 g |