Mac & cheese met broccoli en geitenkaas van Chavroux
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit 2 kookpotten met gezouten water.
- Verdeel de broccoli in roosjes. Snij de steeltjes en de stam in kleine blokjes. Kook alles 3 minuten in een van de potten met kokend water. Spoel daarna met koud water.
- Kook de macaroni voor ongeveer ⅔ van de op de verpakking aangegeven kooktijd. Spoel daarna met koud water.
- Laat 60 g boter op laag vuur smelten in een grote steelpan, samen met het geperste teentje knoflook (naar smaak). Bestrooi met de bloem en laat lichtjes kleuren op matig vuur. Giet er geleidelijk de melk bij. Blijf ondertussen kloppen met de garde, tot de saus glad is. Doe er de grof gehakte sneetjes Chavroux bij. Laat 2 minuten smelten en indikken op laag vuur. Roer regelmatig. Neem de pan van het vuur, doe er de verse Chavroux bij en meng tot een gladde saus. Kruid bij.
- Vermeng de saus, de macaroni en de broccoli. Kruid eventueel bij en schep over in een grote ovenschaal.
- Hak het droge brood met het mes fijn en vermeng met 20 g gesmolten boter. Roer er de geschaafde amandelen en wat geraspte citroenschil onder (naar smaak). Overgiet de macaroni met dit mengsel en laat 20 minuten kleuren in de oven.
- Dien warm op, met eventueel een slaatje erbij.
Tips:
- Voor dit recept kun je elk restje brood gebruiken. Het ene brood kleurt al wat sneller dan het andere. Dek de schotel eventueel halfweg de baktijd af met aluminiumfolie.
- Heb je geen oud brood in huis? Leg dan wat vers brood in de oven terwijl die voorverwarmt. Je kunt het daarna gemakkelijker fijnhakken en vermengen met de gesmolten boter.
- Waarom moet je de pasta minder lang koken dan de verpakking aangeeft? Omdat je pasta daarna nog in de oven gaat. Deze methode voorkomt dat je macaroni te lang kookt en papperig wordt.